Szanowni Państwo,
DHA to niezbędny kwas tłuszczowy z grupy Omega-3, który ma szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia i dziecka. Jest ważnym składnikiem budulcowym mózgu, stanowi 97% wszystkich kwasów Omega-3 obecnych w mózgu oraz ważnym składnikiem budulcowym siatkówki oka, stanowi 95% wszystkich kwasów Omega-3 obecnych w siatkówce oka.
W Polsce średnia zawartość DHA w mleku kobiecym jest zdecydowanie zbyt niska. Jest go w mleku tym więcej im więcej kobieta przyjmuje go z codzienną dietą. Najbogatszym źródłem kwasu DHA są algi oraz tłuste ryby morskie. Niestety z badania WOBASZ wynika, że około 90% polskich kobiet spożywa ryby morskie rzadziej, niż 2 razy w tygodniu.
DHA należy dostarczać w gotowej formie, ponieważ organizm ludzki ma ograniczoną zdolność do syntezy tego kwasu tłuszczowego i sam nie potrafi wytworzyć dostatecznej ilości tej substancji. Biorąc pod uwagę korzyści wynikające z działania DHA na organizm matki i dziecka, kobiety w ciąży i karmiące powinny suplementować go na poziomie minimum 200 mg dziennie, a w przypadku niewystarczającego spożycia ryb rekomendowana dawka wzrasta do 400-600 mg.
Ze względu na duże znaczenie DHA w rozwoju dziecka oraz odnotowane niedobory w diecie kobiet karmiących piersią, Polskie Towarzystwo Położnych wydało Rekomendacje w zakresie stosowania kwasu DHA w okresie karmienia piersią. Zapraszamy do zapoznania się z Rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Położnych oraz udziału w szkoleniu e-learning Suplementacja DHA w okresie karmienia piersią. Jak w praktyce realizować zalecenia na stronie www.edukacjapacjenta.pl.
Z poważaniem,
Małgorzata Łaniecka | Marketing Manager
iLCS – Marynarska 14 | Warszawa 02-673